๐˜Œ๐˜ต๐˜ข๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ ๐˜ก๐˜ถ๐˜ต๐˜ฑ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฏ – ๐˜Œ๐˜ฆ๐˜ง๐˜ฅ๐˜ฆ.

Vrijdagmiddag 8 maart 2024 liep ik de etappe van Zutphen naar Eefde. Die van Gorssel naar Eefde heb ik even overgeslagen. Gezien het aantal kilometers bewaar ik die voor mijn vakantieweekje eind maart. Bovendien was het aansluitend mijn werkweekend in de zorg en dan maak ik ook al de nodige kilometers. Wat was het een prachtige โ€˜lenteโ€™dag! Dat was vorig jaar wel anders, toen was er code oranje op 8 maart vanwege mogelijke sneeuwval! De auto parkeerde ik in Eefde, vandaar met de bus naar Zutphen.

Pal tegenover het station was men zojuist klaar met het schilderen van het eerste regenboog zebrapad in Zutphen. Zaterdagochtend las ik op Facebook dat het binnen 24 uur al besmeurd was met witte verf.. Iets verderop kwam ik langs de imposante Kruittoren. Deze Kruittoren is gebouwd rond 1320 en staat in de noordwestelijke hoek van de oude stadsmuur. De meeste muurtorens in Nederland zijn gebouwd in de tijd dat men nog met pijl en boog schoot. Daarom is de onderlinge afstand tussen de waltorens zo’n 67 meter. In de middeleeuwen werden hier de wapenuitrustingen van de schutters bewaard. Later werd hier buskruit gemaakt en zo kwam de toren aan zijn naam. De Drogenapstoren heb ik al eens van binnen mogen bewonderen tijdens een Open Monumentendag. Geweldig om in zoโ€™n toren te mogen wonen!

Niet veel verder liep ik tussen de restanten van de Spaanse Poort door en verliet ik de drukke binnenstad. De zon scheen prachtig op de monumentale panden langs de grote gracht. Via rustige struinpaadjes wandelde ik richting Eefde. Er staan enorm veel statige villaโ€™s, landhuizen en buitenplaatsen rondom Zutphen. Zo kwam ik ook langs de historische buitenplaats โ€™t Klaphek en de tuinmanswoning (beiden Rijksmonument). De eerste vermelding komt uit 1523: ‘dat guet Klaphecke gelege te Warnsfelt in Eyfde’.

Snel daarna kwam het volgende pareltje van Eefde in zicht, Huis Den Dam. Het monumentale landhuis was รฉรฉn van de 36 erkende havezaten van Zutphen. Op deze plaats staat al eeuwenlang een huis. De eerste vermelding komt uit het jaar 1399. Na verwoesting in de tachtigjarige oorlog werd er in 1599 een nieuw huis gebouwd. Dit jaartal en de namen van het echtpaar zijn bewaard gebleven op de wapenstenen (1599 Capel(len) en Ripperda). Een kaart uit 1702 laat zien dat het huis op een vierkant eiland ligt met nog twee eilanden er omheen. Verschillende eigenaren laten allerlei verbouwingen uitvoeren waardoor het uiterlijk nogal is veranderd. Sinds 1937 is het huis eigendom van leden van de familie Bosch van Rosenthal. Sinds 1998 zijn deze buitenplaats en zeven bijbehorende gebouwen aangewezen als rijksmonument. Sinds 2015 zijn er in het landhuis vijf appartementen voor de verhuur.

Ik ben een klein stukje van de route afgeweken omdat ik graag een rondje over het landgoed van Huis de Voorst wilde wandelen. Het Versailles van de Achterhoek (verwijzend naar de prachtige tuinen destijds) wilde ik wel eens met eigen ogen zien! De buitenplaats had veel overeenkomsten met het paleis van Willem III en werd daarom ook wel โ€˜het kleine Looโ€™ genoemd. Ik zag het huis voorbijkomen in een aflevering van Kees van der Spek โ€“ Oplichters aangepakt. Christian Kuzatko organiseert er luxe trouwerijen. Blijkbaar gaat het er soms nogal dubieus aan toe.

Het sluizencomplex in Eefde kreeg bij mij vooral bekendheid door de zogeheten Instawalks van Rijkswaterstaat. Tijdens zoโ€™n Instawalk krijgen mensen die actief zijn op Instagram de mogelijkheid tot een uniek kijkje achter de schermen. Ik heb mijzelf door de jaren heen al meerdere malen opgegeven, ik ben echter nog nooit ingeloot. Sluis Eefde is een sluizencomplex in het Twentekanaal. Het is een rijksmonument uit 1933 naar ontwerp van Dirk Roosenburg. Deze sluis is erg belangrijk voor de scheepvaart en de watervoorziening in een groot deel van de Achterhoek en Twente. De sluis verbindt de IJssel met de havens van Lochem, Enschede en Almelo via het Twentekanaal. De aanleg van het kanaal begin jaren dertig van de vorige eeuw gebeurde in het kader van de werkverschaffing nog grotendeels met de schop en kruiwagen. Per jaar worden er ongeveer 15.000 schepen verplaatst (opschutten/ afschutten). Het verschil in waterhoogte is maar liefst 6 meter! Ik had geluk, er voer juist een groot binnenvaartschip de sluis in.

Ik liep langs een weiland waar een luidruchtige trop wilde ganzen de rust verstoorden. Dat roept bij mij altijd weer de naam โ€˜Akka van Kebnekajseโ€™ op. Verzot was ik op de tekenfilmserie Nils Holgersson. Akka was de leidster van een groep wilde ganzen waar Nils en Maarten (tamme gans) zich bij aansloten om naar Lapland te vliegen. Het boek uit 1906 was bedoeld om kinderen op een speelse manier de aardrijkskunde van Zweden te leren. De naam van Akka verwijst naar twee bergen: de Akka (de koningin van Lapland genoemd), en de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden. Ik had zelfs een dekbedovertrek van Nils Hogersson.   Deze etappe had veel paden langs het water. Met een straffe bries in mijn gezicht langs het Twentekanaal, evenwijdig aan de Berkel en leuke struinpaadjes langs de Eefse Beek. Mooi Achterhoek, ik heb er weer van genoten!

Door Klomptgoed

Ik schrijf, ik fotografeer, ik publiceer

Geef een reactie