Net als de etappe van Meddo – Groenlo, begon ik ook vandaag wederom bij de Johannes de Doperkerk. Deze zogeheten zaalkerk werd ingezegend in 1864. In 1898 was de pastorie ook klaar en had Meddo daarmee zijn eigen parochie. In mijn column over de etappe Meddo โ Groenlo, lees je meer over dit buurtschap. Begin dit jaar is er een koper gevonden voor het kerkgebouw die denkt aan het creรซren van een multifunctionele accommodatie. Er is een commissie gevormd waar alle inwoners van Meddo hun ideeรซn en meningen kunnen aanleveren. Hopelijk ontstaat er zo iets moois waardoor het gebouw blijft bestaan.
Niet veel verder passeerde ik de Molen van Sellink (alleen de romp bestaat nog, inmiddels onderdeel van een mengvoeder- fabrieksterrein). Nabij deze molen heeft in 1927 een boortoren gestaan voor proefboringen naar steenkool. Ze vonden echter alleen leem in de grond. In de jaren โ20 van de vorige eeuw werden er op veel plaatsen in de Achterhoekse streek proefboringen gedaan op zoek naar delfstoffen. Op de kruising stond ik voor een heuse wensput! Op zoโn mooie vrije dag als deze, waarop ik met mijn camera de prachtige Achterhoekse natuur in kan, zijn al mijn wensen eigenlijk vervuld.. Toen ik even later ook nog een wegwijzer met een engel (?) tegenkwam, kon deze wandeling natuurlijk niet meer stuk.
Via schitterende weggetjes waar de zon zijn weg zocht tussen de frisse groene blaadjes door, en langs prachtige oude boerderijen (mijn camera kwam erg vaak tevoorschijn) wandelde ik richting de Beurzerbeek (natuurgebied). Deze houtwalbeek ontspringt net over de grens in Duitsland en komt uit in de Groenlose Slinge. Het wandelpad langs de beek was prachtig, vol gele dotterbloemen en hoog opschietend riet. Vele vlinders fladderden even met mij mee. De pas geploegde akkers zijn soms ware kunstwerken! Ik nam dan ook de tijd voor een paar fotoโs. Langzaam aan kwam de volgende molen in zicht.
Het was onmeundig druk bij Recreatiepark Sevink Molen, dus een foto vanuit de verte vond ik voor nu genoeg. De molen werd in 1866 gebouwd door drie Meddose boeren en kreeg de naam โDe Zorgโ. Later werd de molen vernoemd naar รฉรฉn van de drie boeren, Seevink, omdat de molen op zijn grond stond. De ronde stenen beltkorenmolen werd in 1916 verkocht aan de familie Helder en is nog altijd in hun bezit. In 1986 openden Henk en Marjon Helder het pannenkoekenrestaurant bij de molen en startten met het plan om de molen te restaureren. Toen de molen op de Rijkslijst van Beschermde Monumenten kwam te staan, was dit erg goed nieuws. De Stichting Sevink Mรถlle werd opgericht en drie jaar daarna begon Vaags Molenwerken uit Aalten met de restauratie (ik was hier pas nog voor de Achterhoekse Courant). In 2001 werd de gerenoveerde molen feestelijk heropend door Annemarie Jorritsma. Sinds 2013 produceert de molen na een stilstand van 85 jaar weer verschillende graansoorten.
Al snel kwam weer een toeristische trekpleister naderbij. ’t Hilgelo, een groot recreatiegebied (ongeveer 72 hectare) waarvan bijna de helft bestaat uit de waterplas. Deze is ontstaan door het winnen van zand voor wegen- en woningbouw en het wateroppervlakte wordt dus ook telkens weer een stukje groter. Inmiddels is het een levendig recreatiegebied met Camping ’t Hilgelomeer Winterswijk, Strandpaviljoen ’t Hilgelo en AquaPark Winterswijk. Zo willen velen graag eens duiken naar het autobusje dat op 12 meter diepte in het meer ligt (diepste punt is 18m). Het Recreatiegebied Hilgelo is (samen met Stroombroek) overigens het enige recreatiegebied in de Achterhoek en Liemers waar naaktrecreatie is toegestaan. Het was minder druk dan ik verwacht had, op zoโn zonnige warme dag in de meivakantie. Bij Klompenmakerij ten Hagen, hield ik uiteraard even stil.
De route liep verder door natuurgebied Het Bรถnnink. Net als het Hilgelo onderdeel van Nationaal Landschap Winterswijk. Het landgoed Bรถnnink bestaat uit een boerderij met bijgebouwen, grasland met houtwallen en loofbossen, een oude boomgaard en een bospoel. Een typisch stukje Achterhoeks natuurgebied dus! De Ratumse Beek kabbelt rustig door het gebied, zijn oorspronkelijke stroming deels hersteld. Hierdoor zijn de lager gelegen stukken aan beide kanten van de beek weer natter geworden waardoor de oorspronkelijke natuur begint terug te komen. Iets verderop ligt een bijzonder bouwwerk, een korenspieker. Een zeldzaam en eeuwenoud monument dat werd gerestaureerd en nu dienst doet als erfgoedlogies. Rondom de legende over een enorme schat, verborgen op het voormalig kasteel de Ravenhorst (in bezit van roofridders) werden al vele openluchtspelen opgevoerd en in 2018 schreef Christine Linneweever er een spannend (jeugd)boek over, Het geheim van de Ravenhorst.
Tot slot wandelde ik langs de Whemerbeek. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat Gemeente Winterswijk ontstaan is aan de Whemerbeek, daar heeft ook de eerste bewoning plaats gevonden. De oudste sporen dateren uit de achtste eeuw! Er moet een boerderij gestaan hebben, een voorloper van de hof aan de Whemerbeek (eind 12e eeuw). Als die nog zou bestaan, zouden we die vinden op de hoek van de Ratumsestraat met de Wheme.
Het waren voor mij nieuwe en verrassende paadjes, zo dicht tegen het centrum aan. Ik kan me zo voorstellen hoe Mondriaan door deze pracht geรฏnspireerd raakte. Zijn kunstcarriรจre begon in Winterswijk, hij heeft hier van zijn achtste tot twintigste jaar gewoond. In het centrum was het onmeundig druk! Een foto van het mooiste pand, een winkelpand met woonhuis en pakhuis, mocht natuurlijk niet ontbreken. Het werd gebouwd in 1909, ontworpen door de Friese architect Jacob Johannes Post in opdracht van de Winterswijkse winkelier Gerrit Hendrik te Kortschot. Het prachtige Art Nouveaustijl pand is niet voor niets een rijksmonument.
Om de Jacobskerk kun je figuurlijk gezien niet omheen, gezien zijn dominante plek midden op het plein. Letterlijk gesproken kun je er gelukkig wel omheen en met de kerk achter mij latend, kwam ik niet veel later uit op het station van Winterswijk, eindpunt van deze etappe. Soms begrijp ik werkelijk niet waarom zoveel mensen in de meivakantie met een vliegtuig op zoek gaan naar een mooie plek? Zoveel moois in ons eigen land. Mooi Achterhoek, ik heb genoten!

































