Mijn zomervakantie zit erop, inmiddels alweer een aantal avonddiensten gewerkt. Vrijdag 3 september had ik een vrije dag. Een heerlijke zonnige dag die ik ten volle heb benut met een nieuwe rondwandeling door de Achterhoekse streek. Deze routes worden gemaakt door Mooi Achterhoek. Deze keer liep ik de etappe van Beltrum naar Groenlo.
In Beltrum, tegenover cafe Dute Beltrum waar de wandeling begint, maakte ik een nieuwe foto van het beeld Keer Omme waar ik de vorige keer al uitgebreid over vertelde. Daarna liep ik al snel op รฉรฉn van de prachtige kerkepaden van Beltrum. In de zeventiende eeuw ontstond er in de Achterhoek een heel netwerk van kerkenpaden. Het katholicisme in 1627 was verboden. Daarom bezochten veel katholieken schuilkerken of liepen naar de kerk in Zwillbrock, net over de Duitse grens. Omdat ze hierbij vaak flinke afstanden moesten overbruggen zochten ze paadjes binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstonden overal verborgen paden.
In de jaren negentig namen her en der in de Achterhoek buurtbewoners het initiatief om de karakteristieke, oude paden te restaureren. In juni 2008 werden de kerkepaden van Beltrum officieel geopend. Alle paden samen zijn 21km lang, verdeeld over drie hoofdroutes en zijpaden. Zoโn 1100 gezinnen zijn donateur, zij ondersteunen de Stichting Vrienden van de Kerkepaden Beltrum. Het was volop genieten onderweg, en flink warm nazomerweer! Ik passeerde kleine kapelletjes, een kikkerpoel en oude statige boerderijen. Toen ik in de krantenarchieven zocht op de naam Beltrum zijn er twee grote gebeurtenissen die veel in het nieuws waren. Dat was de stormramp in 1927 en de vele branden in de jaren โ70.
Begin jaren zeventig zaaide een pyromaan namelijk flinke angst onder de boerengezinnen in Beltrum. In ruim een jaar tijd sloeg hij minstens 10 keer toe. Vrijstaande schuren en hooibergen moesten het ontgelden wat bijna een miljoen gulden aan schade opleverde. Diverse boeren schaften zich een waakhond aan en men dacht na over een burger(brand)wacht. Men twijfelde over de effectiviteit hiervan omdat in een kleine gemeenschap als Beltrum dit ook ongetwijfeld de pyromaan ter ore zou komen. Opvallend was dat de branden bijna altijd in de nacht van zondag op maandag werden gesticht. De tweede helft van 1972 kwam er ineens een einde aan de branden, wellicht door alle extra media aandacht. Begin 1973 hervatte de pyromaan echter zijn bezigheden. In september dat jaar werd de brandstichter (een 33-jarige inwoner van Beltrum) op heterdaad betrapt tijdens de kermis door de wacht houdende boeren.
Ik weet nog goed dat er in Bilthoven, waar ik geboren en getogen ben, ook een pyromaan actief was. Later bleek dit een oude vriend van mijn broer. Ik herinner me nog goed het intense verdriet van zijn ouders. Die bovendien totaal onterecht werden overspoeld met dreigbrieven,- en telefoontjes. Hopelijk heeft de dader de nodige begeleiding gekregen en zijn leven gebeterd.
Langzaamaan komt de kerktoren van de Oude Calixtus in Groenlo in zicht. De route vervolgt zich over een smal wandelpaadje langs de Slinge. Prachtige vogels, grote rietsigaren en bij de brug mooi uitzicht over de vistrap. Groenlo is ontstaan in het begin van de zevende eeuw, zo rond 610, toen de Saksen zich in de Achterhoek vestigden. De naam Groenlo refereert waarschijnlijk aan een groen loo, groen bos, dat in de buurt lag op hoger gelegen grond. Dit is ook een verklaring voor het oude wapen van Groenlo: een groene boom. Groenlo is gesticht aan de hoge kant van de Groenlose Slinge. Op 2 december 1277 kreeg Groenlo stadsrechten. De stad vormde een handelscentrum aan de weg Duitsland – Holland, waardoor Groenlo profiteerde van Hanzekooplieden. Hierdoor ontstond er een bloeiend gildewezen, met ambachten, broederschappen en stichtingen.
Vanwege haar welvaart moest Groenlo zich veilig stellen voor belagers. In 1334 werd de stad ommuurd. In 1550 legde bouwmeester Marcelis Keldermans op last van keizer Karel V nieuwe wallen en grachten in een vijfhoekige versterking aan. Bij Groenlo lagen in deze periode twee kastelen, te weten Marveld en Marhulsen. De namen komen nu nog terug in het recreatiepark en een manege. Groenlo vormde in de 16e en 17e eeuw een sterke vesting, die als welvarende grensstad herhaaldelijk werd belegerd, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Door de vele belegeringen met de daarmee samen gaande branden en vernielingen heeft Groenlo erg te lijden gehad, waardoor veel waardevol bezit verloren is gegaan. De Oude Calixtuskerk heeft de tand des tijds echter doorstaan, met de nodige reparaties.
De Slag om Grolle vind ik persoonlijk een fantastisch feest waar ik iedere twee jaar graag een paar vrije dagen voor inplan. De geschiedenis van Grolle, zoals men de stad in de volksmond noemt, is zo rijk dat ik dat onmogelijk in รฉรฉn enkel blog kan vertellen! Gelukkig zie ik tijdens de volgende etappe ook nog een stukje Grolle. Die gaat van Meddo naar Groenlo (of omgekeerd).

















