Op schuren-stap.

2021 wordt voor mij ongetwijfeld een beter jaar als het voorgaande. Na bijna 10 maanden constant klussen in ons nieuwe huis naast ons ‘gewone’ werk (wat allesbehalve gewoon was) komt er weer meer ruimte voor ontspanning. Mede door de enorme verbouwing van ons huis, die we zoveel mogelijk zelf hebben uitgevoerd, heb ik niet lang stil gestaan bij alles wat werd afgelast.

Onze zomervakantie, een reis naar het Griekse schiereiland Pilion en een bezoek aan de Meteora Kloosters op het vaste land, ging vanzelfsprekend niet door. Dus drie weken non-stop doorgewerkt aan ons huis. Tijdens mijn weekje vakantie in november haalde de vermoeidheid mij genadeloos in. Met nog steeds veel kluswerk op de agenda kon ik me maar moeilijk ontspannen. Het jaar 2020 stond voor mij naast het verbouwen in het teken van het project Kern met Pit: het ontwikkelen en realiseren van de Trikker-tegel. Mede door de Covid-19 pandemie was het benaderen van en overleggen met verschillende mensen ineens een stuk lastiger. Mijn batterij haalde de 100% bij lange na niet, ik bungelde dik in het rood. Met pijn in mijn hart heb ik daarom het project Kern met Pit losgelaten, ook al had ik fantastische hulp. Als ik ergens voor ga wil ik dat met volle toewijding kunnen doen en belangrijker nog, ik wil er blij van worden. Beiden waren ver te zoeken…

Mijn baan in het verpleeghuis werd ineens een stuk intensiever. Eind oktober stond de verhuizing naar ons nieuwe huis voor de deur. De badkamerverbouwing in de laatste fase en nee, nog geen keuken. Gelukkig wel een gaskookplaat, koelkast en vriezer in de garage. Een ontzettende lange ‘nog-te-doen-lijst’ bleef mijn dagelijkse doen beheersen. In december was er gelukkig ruimte voor nog een weekje vrij. Zowaar heb ik een paar dagen volledig aan mijzelf durven denken! Banken, Netflixen en niksen. Alhoewel niksen.. dat bouwstof in huis alleen al is deprimerend! Rond Sinterklaas werd gelukkig de nieuwe keuken geïnstalleerd en direct heel dankbaar in gebruik genomen. Terugkijkend op 2020 realiseerde ik me pas hoezeer ik alle uitstapjes gemist heb. Gelukkig had ik wel die superleuke opdracht om mee te werken aan de Achterhoekse Almanak 2021 en kreeg ik een prachtige foto opdracht voor de Achterhoekse Courant, met schuren.

Voor het komende jaar heb ik me voorgenomen meer tijd om te zetten in ‘ontspan-tijd’. Voor mij betekent dat tijd maken om te wandelen, te fotograferen, te lezen en te schrijven. Mezelf eerst maar eens getrakteerd op nieuwe wandelschoenen en een nieuw notitieboek. Eerste hard nodig, tweede nooit genoeg van. Ik kijk er naar uit om mezelf weer op te laden in de natuur en mijn project ‘Achterhoekse schuren’ weer op te pakken. Toen ik de kans kreeg om het Lichtenvoordse Bloemencorso te volgen van ontwerp tot optocht, heb ik de schuren even laten staan. Mijn hart is er echter nog steeds vol van, ik wordt er nog altijd enorm blij van. Dus 2021 ga ik verder op schuren-jacht.

Er moet nog veel gedaan worden in huis. Hopelijk ben ik snel vertrouwd met mijn nieuwe woonomgeving en de nieuwe geluiden in dit oude huis. Dan worden de onrustige nachten en herbelevingen ook vanzelf minder. Was 2020 dan echt zo’n rot jaar? Nee, het was anders. Het heeft ons gebracht waar we nu zijn, in ons eigen eigenhandig verbouwde huis waar we hopen nog minstens 20 jaar samen te mogen zijn. Het huis voelt goed, elke dag omarmt het ons opnieuw en zijn we trots op wat we hebben bereikt. Het heeft ons zo mogelijk nog dichter bij elkaar gebracht. Het heeft mij geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren, niet doorgaan tot het duister wordt in mijn hoofd. Op de valreep van 2020 hebben we een nieuwe zomervakantie geboekt naar het Oostenrijkse Karinthië. Op mijn vrije dagen pak ik stukje bij beetje de nog wachtende klussen aan. Op sommige dagen zullen die klussen echter even moeten wachten. Dan ga ik weer gewoon wandelen, fotograferen en schrijven.

Hopelijk draait de Achterhoek snel weer op volle toeren! De horeca, evenementen groot en klein, festivals en activiteiten. Het Bloemencorso, Carnaval, markten en concerten. De schouwburgen, cultuurhuizen, campings en kerken. Georganiseerde wandeltochten en excursies, lezingen en workshops. Zodat onder andere al die fantastische vrijwilligers weer nodig zijn. Zodat diegenen die dat nodig hebben weer gezien worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s