De Lenteklokjes luiden.

Het lijkt wel of Koning winter een flinke schop onder zijn derrière heeft gekregen van de lenteprinses! Het is volop voorjaar, en dat half februari. Ik hou beslist van het (voorjaars) zonnetje, maar stiekem hoop ik toch wel op nog een paar echte koude winterdagen. Voor de aankomende editie van de Antoniusbode schreef ik onderstaand artikel over de term ‘op je paasbest’, over de herkomst van deze uitdrukking en hoe men er invulling aan gaf. Op je paasbest betekende voor mij als klein meisje dat ik een rokje aan moest, zo één met een ruitjespatroon en een grote goudkleurige speld. Daaronder door mijn oma gebreide crèmekleurige kniekousen. Ver-schrik-ke-lijk! Dan was ik toch liever op de boerderij in de Achterhoek, rondbanjeren in een overall met mijn oranje klompjes.

 

Een dagje winkelen in Antoniushove.

De winter is nog niet verstreken, toch daar in de verte loert het voorjaar. Op naar wat vroeger wellicht één van de belangrijkste momenten van het jaar was, de Paasdagen. Dan moest je toch echt ‘op zijn paasbest’ voor de dag komen. De uitdrukking wordt nog veel gebruikt en gehoord, nog steeds vinden mensen het leuk om voor de feestdagen nieuwe kleding te kopen om er piekfijn uit te zien. Maar hoe doe je dat als je woont in een verzorgingshuis?

Je zou toch denken dat het vanuit bijvoorbeeld de Antoniushove eenvoudig is om even naar één van de kledingwinkels in Lichtenvoorde te wandelen en daar een nieuwe outfit aan te schaffen? Voor enkele cliënten is dit inderdaad een optie, voor de meesten echter is dit een bijna onmogelijke opgave. Het ‘uitstapje’ naar de winkel vergt al de nodige voorbereiding. Welk tijdstip van de dag is het meest geschikt voor hem of haar, wie gaat er mee en hoe gaan we ernaar toe? In de meeste winkels is het onmundig warm, wat het aan-, en uittrekken van kledingstukken (wat op die leeftijd niet meer zo gemakkelijk gaat) tot een uitputtende activiteit kan omdopen! Dan maar hopen dat de winkel rolstoeltoegankelijk is en brede looppaden heeft. Dan rest er nog maar één probleem, menig pashokje is namelijk niet bepaald rolstoelvriendelijk..

De uitdrukking ‘op zijn paasbest’ is te herleiden naar een katholiek gebruik van vroeger. Men ging dan in ieder geval één keer per jaar ter communie, meestal met Pasen. Voordien moest er gebiecht worden waarbij de dagelijkse zonden, laat staan de doodzonden, moesten worden opgebiecht zodat deze je vergeven konden worden. Velen gingen uitgebreid in bad en kregen nieuwe kleding. Zo was na de biecht niet alleen het innerlijk, maar ook het uiterlijk weer ‘op zijn paasbest’. Los van het katholieke gebruik waren de paasdagen het moment voor de grote voorjaarsschoonmaak van het huis. De kachel ging uit, ongeacht de weersomstandigheden. De winterkleding werd opgeborgen en maakte plaats voor de luchtige zomerkleding, ook al vroor het dat het kraakte.

Vroeger kreeg men bij de Lichtenvoordse winkeliers nog wel eens een tas kleding mee, om even te passen. Betalen kon na die tijd wel, net als het kopen ‘op de bon’. Natuurlijk heb je tegenwoordig als consument het recht om binnen een bepaalde tijd aangeschafte kleding weer te ruilen, vaak is dat echter een tijdrovende bezigheid voor mantelzorgers. Tijd die ze liever met hun naaste zelf doorbrengen. Wat is dan fijner om gewoon een dagje te winkelen IN de Antoniushove! De rijdende kledingwinkel komt gewoon naar ons toe. In hun eigen vertrouwde omgeving kunnen de cliënten nieuwe kleding uitzoeken en passen. In het Grand Café staat de koffie klaar, met wat lekkers voor de liefhebbers. Zo wordt het een ontspannen en gezellig dagje winkelen en hebben alle cliënten die mogelijkheid om er op hun paasbest uit te zien.

IMG_7162

paasbestPaasbest2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s